Review

Technologische hoogstandjes in de iPhone 6S Plus

De opvolger van de 6 Plus komt op 2 oktober dan eindelijk fysiek op de Nederlandse markt. De presentatie, gepaard met de gebruikelijke aandacht en speeches, vond al enige tijd geleden plaats.

Wellicht is het handig eens terug te grijpen op de Speech die Phil Schiller ongeveer een jaar geleden hield, bij de introductie van de eerste grote versie van de iPhone, de 6 Plus.

Vooruitgang ten koste van energie?

Een van de gebruikelijke punten bij de presentatie van een nieuwe telefoon is de uitweiding over de toegenomen stand-by-duur. Dit bleef bij de laatste presentatie achterwegen. De iPhone 6S deed Phil Schiller ertoe besluiten zich op een nieuwe, responsieve trilfunctie te richten. Je hoeft niet meteen iets te zoeken achter het weglaten van de bespreking van de accu. Voor velen is dit immers een saai en noodzakelijk onderwerp. Bovendien zegt Apple dat de accucapaciteit van de 6S Plus voldoende is om gelijke prestaties neer te zetten als bij de 6 Plus. Toch kun je deze zaken met elkaar in verband brengen. De nieuwe ‘Taptic Engine’, waar wel een punt van aandacht voor gevraagd werd, zou deels op de plaats gekomen zijn waar eerder de accu van de 6 Plus zich bevond. Je kunt concluderen dat ook Apple keuzes moet maken en concessies moet doen.

Het display

De iPhone 6 Plus beschikte al over een High Definition display met de standaard 1920 bij 1080 pixels en een resolutie van 401 pixels per inch. De 6S Plus laat zich door dezelfde cijfers kenmerken. Hoewel dit geen bijzondere specificaties zijn, heeft Apple het niet nodig geacht het scherm op dat vlak te verbeteren. Wel hebben ze de functionaliteit van het aanraakscherm veranderd, zeer waarschijnlijk verbeterd.

Van Multi-touch naar 3D Touch

Het beeldscherm van de gemiddelde smartphone wordt zowel voor de invoer als voor de uitvoer van informatie gebruikt. In het vorige model introduceerde Apple de multi-touchfunctionaliteit.

Een technologie die een gelijktijdige invoer van informatie kan waarnemen en verwerken. Daarmee kon je, voor het eerst binnen Apple’s smartphone reeks, de complexiteit van de informatie-invoer door je vingers verhogen. In sommige gevallen leidt dit tot een gebruiksvriendelijkere interface. Nu breidt Apple deze functionaliteit verder uit.

Door de toevoeging van een extra, of ander, plaatje achter het scherm, kan de telefoon onderscheid maken tussen verschillende drukniveaus die op het scherm uitgeoefend worden. Je kunt nu dus iets anders invoeren, de telefoon een andere opdracht geven, door harder of zachter op het scherm te drukken. Samen met de Taptic Engine zorgt dit voor een nieuwe interactie met je telefoon.

Camera met sensor van 12 Megapixels

De beste camera is de camera die je bij je hebt, en omdat de meeste mensen altijd hun smartphone op zak hebben, is het aangenaam als de camera van je telefoon van een behoorlijke kwaliteit is. Met de vernieuwde camera kun je onder andere in 4K-kwaliteit filmen. Voor normale fotografie heeft de Apple de iPhone 6S Plus met verbeterde software uitgerust. Ook als je je telefoon voor sociale media gebruikt, kan een goede camera nog weleens van pas komen. Apple heeft niet alleen de camera verbeterd die achterop je telefoon zit, ook de zogenaamde Facetime-camera heeft een update ondergaan. Deze beschikt nu over een niet onaardige 5 megapixels. Daarnaast heeft Apple speciaal voor de selfie een flitsfuntie vanuit het scherm ontworpen.