Hoe handzaam is Apple’s nieuwe phablet?

0
Showing 1 of 1

Hoe handzaam is Apple’s nieuwe phablet?

Phablet is een woordelijke kruising tussen een telefoon en een tablet. Apple speelt sinds de iPhone 6 Plus mee op de markt van de groot uitgevallen smartphones. Nu, een jaar later, is het tijd voor de vervolgstap. De nieuwe phablet heet iPhone 6S Plus.

Hij is groot

Groot was de iPhone 6 Plus, groot is ook de 6S Plus. Het scherm is met 5,5 inch gelijk gebleven, de maten die de fabrikant zelf opgeeft zijn net ietsje anders. 15,8 bij 7,8 bij 0,7 centimeter, afgerond gelijk aan de 6S Plus. Wel is het gewicht toegenomen, van 172 gram naar 192 gram.

Mobiele phablet?

Ooit was de uitdaging voor fabrikanten van mobiele telefoons een zo’n klein mogelijke versie te maken. Met de toename van de mogelijkheden van de mobiele telefoon is die rage compleet omgedraaid. Wel is er nog een klein aantal voordelen te bedenken voor een telefoon met beperkte afmetingen. De phablet van Apple kan dan wel een hele hoop meer dan de mobiele telefoons van een decennium terug, de mini-gsm’s van toen passen wel makkelijker in je hand, en in je broekzak. De mobiliteit is wellicht iets afgenomen. De mobiele telefoon is vrij snel een krachtige computer geworden. Alle connectiviteit en interne mogelijkheden zijn er gigantisch mee gegroeid, maar bellen ziet er met de iPhone 6S Plus weer ouderwets plomp uit. Overigens is ook de eenhandige bediening niet meer vanzelfsprekend.

Wachten op nieuwe manieren van besturing

Stel je loopt over straat en je wilt snel een foto van iets maken. Je ene hand is gevuld omdat je een tas bij je hebt. Met je andere hand frommel je je iPhone 6S Plus uit je zak. Probleem één is de ontgrendeling. Alles begint met de aan-/uitknop aan de bovenkant van de smartphone. Als het je lukt deze, zonder de telefoon te laten vallen, te bereiken, zie je dat de instelling niet goed staan.

Met je andere hand manoeuvreer je onhandig wat door het menu heen, Apple heeft toch immers niet voor niets zo een moderne camera aan de telefoon toegevoegd. Als je eindelijk klaar bent voor de foto is het moment voorbij. Niet helemaal waar, Apple heeft er wel een soort oplossing voor bedacht; via de home-knop kun je het actieve scherm verkleinen, zo kun je de telefoon ook met één hand bedienen. Maar het blijft de vraag of je zo’n grote telefoon, met relatief goede camera, daar nu voor koopt. Een werkelijk nieuw manier van besturen van de telefoon zou welkom zijn.

Past de Multi-touch technologie bij dit formaat?

Apple heeft nu juist net een nieuwe manier van interactie met de telefoon ontwikkeld. Althans, nieuw, een aanpassing op de oude manier die ervoor zorgt dat je zowel met twee vingers, als met harder of zachter drukken, allerlei informatie of functionaliteit kunt oproepen. Iets dat uitstekend kan werken als je de telefoon voor je kunt houden, in je hand of op tafel, maar dat het wellicht moeilijker maakt de telefoon eenhandig te besturen. Uiteindelijk lijkt Apple met de iPhone 6S Plus de mobiele telefoon een beetje verlaten te hebben en zich te richten op een phabletgebruiker wiens mobiliteitseisen net iets anders liggen. Misschien is het raadzaam je oude mobiele telefoon op zakformaat nog niet weg te doen.

Share.

About Author

Leave A Reply