Apple

Apple’s iPhone 6S Plus; de concurrentie een stap voor?

De introductie van de nieuwe iPhone was, zoals altijd, groot nieuws. Onder andere het magazine Wire gaf Apple, als een soort introductiestunt, vier dagen lang de exclusieve publicatierechten van een aantal artikelen. Het Apple-imperium richt zich al lang niet meer op technologische producten alleen. Waar blijft de concurrentie in dit spel?

Concurrentiestrijd

Apple en Samsung strijden al enige jaren – tot in de rechtbank toe – op het gebied van smartphones en tablets, deze tweestrijd woedt ook op het gebied van de Phablet. Samsung is met de Galaxy S6 Edge (Plus) waarschijnlijk Apple’s grootste concurrent op dit vlak. Een één-op-één vergelijking van de specificaties wijst de Samsung vrij duidelijk als winnaar aan op het gebied van de technologische kracht die ze in hun telefoon verzameld hebben. De iPhone 6S Plus zou volgens de eerste geruchten enkel wat vlotter zijn in de grafische opdrachten. De Edge Plus heeft met 4 gigabyte werkgeheugen het dubbele van de iPhone. Ook beschikt Samsungs Phablet over een 16 megapixel camera, 4 megapixels meer dan Apple’s variant. De strijd om de fotograaf lijkt, voor nu, eveneens in het voordeel van Samsung beslist te worden. Zij bieden een camera die in RAW- formaat kan schieten, wat niet wegneemt dat beide telefoons het nog niet waar kunnen maken tegenover specialistische apparatuur.

Wel Apple?

Specificaties zeggen niet alles. Bovendien, een nieuwe telefoon uitzoeken in het hoogste segment is meestal niet een keuze voor je allereerste telefoon. Als je echt de het beste van het beste wilt, en je daarvoor desnoods wilt overstappen op een ander besturingssysteem, kan je uitkomen bij een keuze tussen de iPhone 6 Plus en Samsungs Galaxy S6 Edge Plus. Is er een ander argument te bedenken om voor Apple te kiezen dan gewenning?

Stabiliteit en overzicht

Samsung brengt nog vaker nieuwe modellen of verbeteringen van reeds bestaande modellen op de markt dan Apple. Bovendien is de verscheidenheid aan mobiele apparatuur van de hand van Samsung vrij groot, ook binnen de smartphone- of phabletmarkt. De eenvoud van Apple, die slechts één lijn telefoons aanbiedt, is daarom wellicht een voordeel te noemen. De effort die Apple stopt in de ontwikkeling van de iPhone komt niet enkel tot uitdrukking in de specificaties van de hardware. Ook de software wordt volledig door Apple ontworpen. Hierdoor sluiten software en hardware welhaast naadloos op elkaar aan. Dit verhoogt niet enkel het gebruiksgemak, vaak komt het ook de stabiliteit van de smartphone ten goede.

Stabiliteit door complexiteit

Waar de producten van Apple simpel gehouden worden, althans, voor de gebruiker, daar is het netwerk aan verbanden dat het bedrijf zelf aan zich bindt vrij ingewikkeld. De regels voor het gebruik van Apple-producten, waar je impliciet mee akkoord gaat bij de aanschaf ervan, zorgen ervoor dat je gebruik maakt van meerdere van hun diensten. Ook betekent het dat je ervan afziet gebruik te kunnen maken van diensten van derden die niet gewaardeerd worden door Apple. Het is nu zelf zo dat Apple exclusieve rechten afdwingt bij aanbieders die niet direct Apple-gerelateerd zijn. Dit netwerk zorgt daarmee niet alleen voor een stabiel gebruik van hun producten, het zorgt ook voor een stabiele positie van Apple in de markt. Daar zijn ze de concurrentie zeker een stap voor.